
Hos mamma får en koka soppa på spik ibland, då vegosaker ofta är en bristvara. Med lite fantasi i skåpen så fick svamp, kryddor och teriyakisås lösa middagen. Hade velat ha i sesamfrön och champinjoner istället för kantareller, men det här blev riktigt gott det med.
Solroskärnor i maten ger god konsistens!
Solroskärnor är rika på bland annat vitamin E, magnesium och folat (kemiskt framtaget även kallat folsyra).
Vitamin E - är en antioxidant som skyddar fettsyror från att brytas ned i kroppen.
Magnesium - är en mineral många i Sverige har brist av och kan I BRIST leda till framförallt trötthet, depressioner och kramper.
Folat - är ett näringsämne som hjälper cellernas ämnesomsättning och bildandet av röda blodkroppar.
I övrigt innehåller de även en rad olika B-vitaminer och mineraler.
VAD SOM BÖR NOTERAS är även att solroskärnor innehåller stor mängd omega-6 som är omdebatterat huruvida för stort intag är gott för dig eller ej. KADMIUM är även ett annat ämne det KAN finnas mycket av i kärnorna, beroende märke. Så ät i lagom mängd! Cirka 2 msk per dag är ok. Då är det enbart nyttigt :-)
Nu till receptet igen...
Ingredienser:
- 1 näve kantareller/1 konservburk
- 2 msk teriyakisås
- 1 msk pachoasås
- Solroskärnor
- Paprikapulver
- Vitlökspulver
- Svartpeppar
- Några skvättar piripiri/annat starkt
Såhär gör du:
- Koka riset
- Hårdstek svampen ihop med lite solroskärnor
- Tillsätt såserna och blanda sedan i kryddorna
- Stek på medelvärme tills såsen blivit kladdig och god
- ÄT med ris och sallad !!!!
Kraaaaaaam