Visst går det alldeles utmärkt att göra en god majonnäs utan ägg och mejerier i! Enkelt är det också. Följande saker behöver du för att göra denna:
- 3 msk kikärtsspad
- salt & peppar
- 1 msk dijonsenap (kan ersättas med 1 tsk senapspulver)
- 1 kork vitvinsvinäger
- ca 3 dl rapsolja
Börja med att vispa kikärtsspadet ihop med kryddor och senapen. Vänd sedan i en kork av vinägern och vispa fluffigt. När du vispat alltihopa ett tag är det dags för oljan. Och häääär kan det bli lite trixigt.
Strålen måste nämligen vara jämn. Inte för mycket på en gång, då kan det gå helsnett. Vispa på lagom hastighet, och ta lite i taget så skall det gå bra! Jag brukar börja med 2 dl för att se hur den tar sig. Vill du ha den tjockare, addera mer olja tills önskad konsistens är uppnådd.